Bijenteelt

Wat is de reden dat ik begonnen ben met het houden van bijen? In 2008 werd ik opgebeld door een (hobby)imker uit de buurt, die vanwege zijn leeftijd ging stoppen met het houden van bijen. Hij had diverse kasten met volken en materiaal staan en dat moest allemaal opgeruimd worden. Hij zou enige tijd advies en hulp geven. En zeker, dit hebben we gekregen. Toch zijn de twee volken die ik kreeg in dezelfde winter doodgegaan. Echter de smaak van het bijenhouden hadden we te pakken en toen heb ik in april 2009 twee bijenvolkjes gekocht bij een beroepsimker. Ze zijn van het ras Buckfast. In datzelfde jaar heb ik ook een cursus voor beginnend imker gevolgd. En dat is wel nodig ook, de bijen hebben op hun beurt toch veel aandacht en zorg nodig.

Toch is het een hele mooie hobby en als we op het land aan het werk zijn, horen we de bijen overal zoemen op zoek naar nectar. Het is ook een extra drijfveer om de inzet van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk in te perken. Het resultaat mag er zijn: onze bijen hebben bijna geen last van wintersterfte.

Je ziet hoe wonderlijk de natuur is geschapen. Daar zijn voorbeelden te over om op te noemen. Bijvoorbeeld over voedsel. Wij mensen denken veel te kunnen maken, maar het meest voedzame voedsel ter wereld is het voedsel wat de jonge koninginnen krijgen, oftewel koninginnegelei. Het zit boordevol eiwitten, vitaminen en glycerine.

Een ander voorbeeld is de ratenbouw. De honing wordt opgeslagen in raten die uit was bestaan. De was maakt per raam slechts 5% van het totale gewicht uit. In een vol raam zit zeker 2 kg honing, dus dat is een gewicht van 100 gram was. De honingraatconstructie is bijzonder sterk en in de bouwwereld nergens overtroffen!

Deze producten van bijen zijn te gebruiken voor de mens:

-honing

-stuifmeelkorrels

-propolis

-bijenwas

-bijengif